Želatína typ A 260 bloom 0,5kg
Želatína jedlá - vhodná na výrobu želatínových kvetov.
Vysoko kvalitná želatína vhodná aj na výrobu želatínových kvetov, motýľov a ďalších ozdôb.
Pre získanie približne 250 g želatínového gélu je potrebné miešať ingrediencie v tomto pomere:
- Jemný krehký gél - 250 ml vody a 8,75 -10 g sypkej želatínové zmesi
- Stredne pevný gél - 250 ml vody a 15 - 17,5 g sypké želatínové zmesi
- Pevný gél - 250 ml vody a 20 - 25 g sypkej želatínové zmesi
Návod na prípravu gélu: Odvážené množstvo želatíny vsypeme do zodpovedajúceho množstva vody ohriatej na cca 60 -75 ° C a za stáleho mierneho miešania prihrievajú na 80 - 85 ° C. Želatínu je možné po stuhnutí viackrát rozpustiť, najlepšie v nádobe ponorené vo vodnom kúpeli. Tým sa zabráni prehriatiu.
Najčastejšie chyby pri príprave gélu
Príliš intenzívne miešanie - v gélu sa vytvorí bublinky.
Príliš vysoká teplota vody pri príprave gélu - dôjde k zníženiu želírujúcej schopností a tým k zníženiu pevnosti gélu. Maximálna teplota pri príprave gélu z želatíny je 90 ° C. Želatína nesmie prejsť varom. Strata želírovacích schopností sa prejaví hlavne pri opakovanom zohtriatí nad 90 ° C.
Želatína je vysoko hodnotná bielkovina získaná čiastočnou denaturáciou kolagénu. Podľa použitého výrobného procesu je želatína označovaná ako typ A (vyrobená kyslou cestou - bravčová) alebo typ B (vyrobená alkalickou cestou - hovädzie).